BierBierbrouwenBronstig is weer verkrijgbaar!

18 oktober 2021by 't Blauwe Hert
Bronstig is een Wee Heavy

Het recept moest opgedoken worden in de stoffige archieven, maar het allereerste bier dat ’t Blauwe Hert ooit op de markt bracht in 2014 is weer terug: Bronstig is weer verkrijgbaar!

Vol enthousiasme is afgelopen week Bronstig afgevuld in 33cl flesjes en een aantal vaatjes. Doordat dit keer niet is gekozen voor nagisting op de fles, kon het bier dan ook direct geproefd worden. De spanning viel dan ook van de schouders toen bleek dat Bronstig nog net zo goed smaakt als in 2014.

Bronstig is een bier van het type Wee Heavy, oftewel een Scotch Ale. Waar de meeste beginnende brouwerijen vaak starten met een blond bier, pakt ’t Blauwe Hert dus uit met een biertype dat doorgaan niet veel te verkrijgen is. Hiermee is Bronstig meteen een verrijking voor het bierlandschap van Nederland.

De Wee Heavy werd na de Eerste Wereldoorlog populair op het Europese vasteland. Belgische en Nederlandse brouwerijen begonnen hun eigen versies te brouwen, doorgaans met Schots of Engels klinkende namen. In België is het biertype zodoende bewaard gebleven; in het land van herkomst is het echter nagenoeg volledig verdwenen.

Scotch Ales/Wee Heavies zijn rijke, moutige bieren die doorgaans in kleur variëren van licht koper tot donkerbruin. Het Schotse klimaat is niet bevorderlijk voor de hopproductie, wat het relatief lage hopgehalte in zowel Schotse als Scotch Ales verklaart. Desondanks kun je in Bronstig toch zeker een dosis bloemigheid en wat fruitigheid ontdekken. Meestal is het alcoholpercentage van deze bieren 7 procent of hoger, dus drink langzaam en geniet van de karamelachtige eigenschappen van dit volle bier. Als je wilt, doe dan alsof je uitkijkt over een druilerig Schots landschap. Zeg een paar keer hardop “wee heavy” om in karakter te komen. Dat mag overigens ook gewoon in het café of op een terras!

Zie de verkooppunten op de website voor de actuele mogelijkheden om aan je dosis Bronstigheid te komen!

Bronstig is, zo lang de voorraad strekt, verkrijgbaar in 33cl flesjes en in 20 liter KeyKegs. Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie contact op met Sander.